Foglalkozás egészségügy

Főoldal 5 Foglalkozás egészségügy

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 58. §-a értelmében a munkáltató megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakdolgozókból álló foglalkozás-egészségügyi szolgálatot köteles biztosítani munkavállalói részére.

Ennek a feladatnak az átvállalását kínálja a Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ a munkáltatók számára. Intézményünk a foglalkozás egészségügyi alapellátást foglalkozás egészségügyi szakvizsgával rendelkező orvossal és foglalkozás egészségügyi szakasszisztenssel biztosítja.

A foglalkozás egészségügyi ellátás hatékonysága minden esetben a három fél (munkavállaló, munkáltató, foglalkozás egészségügy dolgozói) szoros együttműködésén múlik.

A Veresegyházi Misszió Egészségügyi Központban a vizsgálatok nyilvántartása számítógépes rendszeren történik. Az előnyök közé sorolható, hogy időpontra érkezik a dolgozó, így a lehető legkevesebbet hiányzik munkahelyéről, valamint minden vizsgálat elvégzése egy helyen történik.

A munkavállaló minden vizsgálat alkalmával „Elsőfokú munkaköri alkalmassági vélemény”-t kap. Amennyiben a vizsgált személynél bárminemű betegséget, rendellenességet észlel a szakorvos, úgy a további vizsgálata, kezelése térítésmentesen történik intézményünkben.

Ezen ellátási forma nem tartozik a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátások közé, így a Misszió sem tudja biztosítani térítésmentesen ellátottai számára. A térítési díj a Magyar Orvosi Kamara Foglalkozás-egészségügyi Szekciója által megállapított mindenkori összeg.

A szolgáltatásról az ápolási igazgató, ad előzetes tájékoztatást, felvilágosítást. Várjuk a munkáltatók jelentkezését, előre is megköszönve bizalmukat!

Kontra Andrea

+36 28 389 618

A foglalkozás-egészségügy célja és formája

A vizsgálat célja a vizsgálatra kerülő munkavállalók egészségének védelme, a munkahelyi balesetek és a foglalkozási megbetegedések megelőzése.

 

Előzetes vizsgálat

A vizsgálat lehet előzetes állapotfelmérés, illetve a munkavállaló adott munkakörben való alkalmasságának megállapítása.

A vizsgálat tartalma:

 • Teljes labor,
 • EKG,
 • belgyógyászati, látás- és idegrendszeri vizsgálat,
 • valamint elbeszélgetés-kikérdezés; nyilatkozat a munkavállaló részéről, hogy nincs eltitkolt betegsége.

 

Időszakos vizsgálat

Időszakosság gyakorisága:

 • Fizikai dolgozók esetén évente,
 • adminisztratív és egyéb munkakörök esetén kétévente,
 • gyakrabban, ha a dolgozó hosszú betegállomány után áll munkába.

A vizsgálat tartalma:

 • Teljes labor,
 • EKG,
 • belgyógyászati, látás- és idegrendszeri vizsgálat,
 • valamint elbeszélgetés-kikérdezés.

 

Soron kívüli vizsgálat

Ha olyan behatás éri a munkavállalót, ami zavarja a munkáját, illetve az egészségi állapotában változás történik.

Záró vizsgálat

A munkavállaló munkaviszonyának megszűnésekor, az esetleges egészségkárosodás felmérése.

Kiegészítő vizsgálat

Ha az előzőekben felsorolt vizsgálatok kóros eltérést mutatnak, akkor ismételt vagy szakorvosi vizsgálatot kérnek, illetve a foglalkozás-egészségügyi szakorvos értesíti a munkavállaló háziorvosát.